top of page

Grundloven

Midt i kampens hede under Treårskrigen var der politiske strømninger herhjemme, som begyndte at snakke om demokrati. De demokratiske tanker var, som vi har lært, startet først med den amerikanske forfatning og siden med den franske revolution.

 

Den danske konge, Frederik den 7. havde igennem hele sin opvækst og i særdeleshed i sin regentperiode ikke udvist stor interesse for at blande sig politisk. Frederik havde omvendt levet et mildt sagt udsvævende liv. Han havde med sit vanskelige sind allerede drevet to hustruer til desperation og blev nærmest anset for utilregnelig.

 

Der var derfor blandt mange enighed om, at Frederik ikke ville være i stand til at påtage sig en enevældskonges ansvar og pligter. Frederik var på ingen måde uenig i dette, da han hellere ville nyde en konges tilbagetrukne liv, hvor han kunne dyrke sin store hobby, arkæologi.

 

Han udnævnte derfor i 1848 det såkaldte Martsministerie, hvis opgave blev at etablere rammerne for en demokratisk stat og sørge for udarbejdelsen af ny forfatning. Det blev indledningsvis den danske præst og politker, D.G. Monrad, der på vegne af Martsministeriet udformede et første udkast til Grundloven, og dette blev efterfølgende skrevet endeligt færdig af jurist og politker Orla Lehmann. Den lovgivende forsamlig vedtog den 25. maj 1849 udkastet, hvorefter Frederik 7. den 5. juni 1849 kunne underskrive Danmarks første grundlov. Af samme årsag fejre vi hvert år denne dag med en national fridag.

En lov, men ikke for alle!

Med Grundlovens indførsel var demokratiet derfor en realitet i Danmark. Dog var opfattelsen af rettigheder og pligter en helt anden end vi ser i dag.

 

Nedenfor kan I se nogle af Grundlovens vigtigste bestemmelser. Studer disse og gør klar til at snakke om dem på klassen.

 

  • Rigsdagen skulle bestå af to kamre, Folketinget og Landstinget (§ 34).

 

  • Indførelse af en begrænset stemmeret: Til Folketinget var der valgret for alle uberygtede mænd over 30 med egen husstand, der ikke modtog eller havde modtaget fattigunderstøttelse (§ 35). For valgbarhed gjaldt de samme krav, dog var aldersgrænsen kun 25 (§ 36). Valgene til Landstinget var indirekte og vælgerne skulle udpege valgmænd (§§ 39, 41). For valgret til Landstinget gjaldt de samme regler som til Folketinget (§ 39), hvorimod valgbarheden var indskrænket til økonomisk velbjærgede mænd over 40 (§ 40). I folkemunde hed det, at ’de 5 F’er’ (fruentimmere, folkehold, forbrydere, fjolser og fattige) ikke fik stemmeret. Samlet set fik ca. 15 % af Danmarks befolkning adgang til at stemme i 1849.

 

  • Borgerlige frihedsrettigheder: ytrings-, trykke-, forenings- og forsamlingsfrihed, ejendomsrettens ukrænkelighed samt forbud mod vilkårlig fængsling (§§ 85, 87, 91, 92, 93).

 

  • Den evangelisk-lutherske kirke var Danmarks folkekirke (§ 3).

 

Se nu videoen via nedenstående link og arbejd med de tilhørende spørgsmål. Vi diskuterer disse på klassen efterfølgende.

Temasammensat læringsportal til folkeskolens undervisning i historie

 

Læringsportal - Historie

© 2015 af Rune Pedersen

bottom of page