top of page

Menneskerettigheder

Begrebet menneskerettigheder, som det anvendes i dag, blev først virkeligt efter 2. Verdenskrig og især efter vedtagelsen af FNs menneskerettighedserklæring i 1948.

 

Dog er ideerne om universelle menneskelige rettigheder meget ældre, og der er til nutidens rettigheder hentet  inspiration fra en række historiske bevægelser, politiske tænkere og filosoffer.

 

Begrebets oprindelse menes at ligge så langt tilbage som det antikke Grækenland og Rom, hvor især den filosofiske skole, stoicismen, havde indflydelse på, hvordan man opfattede mennesket og dets rolle i verden.

 

Stoikerne mente, at mennesket burde erkende sin rolle i verdensordenen og leve et liv i overensstemmelse med fornuften. Stoikerne tilsluttede sig det, man kalder naturretten, som indebærer, at mennesket har en række universelle rettigheder, som ikke blot omhandler borgerskabet i en bestemt stat. Antikkens stoikere knyttede dog rettighederne sammen med pligter og mente desuden kun, at disse rettigheder og pligter gjaldt for en lille gruppe mennesker – for eksempel var kvinder, børn, slaver og fremmede undtaget.

Dog har særligt to mere nutidige episoder påvirket udformningen af menneskerettighederne, som vi kender dem i dag. den amerikanske uafhængighedskrig og den franske revolution fik afgørende betydning for selve ordlyden af FNs nuværende menneskerettighedserklæring.

 

Eksempelvis hedder det jo i Den Amerikanske Uafhængighedserklæring fra 1776: ”Vi anser disse sandheder for selvindlysende: at alle mennesker er skabt lige, og at de af deres skaber er udstyret med visse umistelige rettigheder, blandt disse retten til liv, frihed og stræben efter lykke."

 

Og andetsteds efter den Franske Revolution blev der skrevet om borgernes rettigheder, hvoraf særligt religionsfrihed, ytringsfrihed, ejendomsret og frihed til at deltage i lovgivningsmagten blev nævnt.

 

Følg nu linket nedenfor, og arbejd i grupper med ordlyden af de nuværende menneskeretttigheder. Udvælg i gruppen 5 rettigheder, som I finder særligt vigtige, og redegør på klassen for jeres valg.

Krige, revolutioner og rettigheder

Temasammensat læringsportal til folkeskolens undervisning i historie

 

Læringsportal - Historie

© 2015 af Rune Pedersen

bottom of page