

Slavehandel stoppes
Danmark havde siden 1600tallet haft store interesser i Afrika, og vi var endda lykkedes med at få etableret forter på den afrikanske vestkyst.
I 1600tallet hentedes først og fremmest guld og elfenben i Afrika, som blev byttet med tekstiler, metal og skydevåben. Men fra starten af 1700tallet begyndte eksport af slaver til Vestindien at få større betydning.
Indtil midten af århundredet fungerede de dansk-norske forter i nogen grad som leverandører af slaver til andre landes slaveskibe, men herefter blev slavehandel på dansk-norske skibe klart størst. Slavehandelen på dansk-norske skibe kulminerede i forbindelse med den amerikanske uafhængighedskrig 1778-1783.
I 1781 transporterede fem skibe således omkring 2.500 slaver til Vestindien. Heraf hentede de tre af skibene deres last på de dansk-norske forter. Det anslås, at Danmark-Norge var involveret i transporten af i alt ca. 100.000 slaver over Atlanterhavet, heraf blev de ca. 85.000 transporteret på dansk-norske skibe.
Forbudet
Som den første af de slavehandlende nationer valgte Danmark i 1792 at forbyde slavehandel. Dog skulle love først gælde 10 år efter vedtagelsen, hvilket skulle være med til at sikre en fortsat produktion af for eksempel sukker i de oversøiske plantager.
Nok forbud mod handel, men ikke mod hold!
Med nutidens øjne kan loven endda virke helt umenneskelig. Loven forbød godt nok handel med slaver, men den forbød ikke gårdejere eller andre at holde slaver.
Se nu videoen via linket nedenfor og løs i grupper de tilhørende spørgsmål.


Temasammensat læringsportal til folkeskolens undervisning i historie