top of page

2. Det religiøse opgør

Danmark blev også præget af Martin Luther og hans tilhængere. De katolske biskopper kom fra den velhavende adel, og den katolske kirke var også blevet meget rig. Luther og hans tilhængere ville omvendt give kirkens rigdomme til kongen og folket, og efterhånden var der blandt borgerskabet i byerne stor utilfredshed med den katolske kirke og dens biskopper og præster. De støttede nu i stedet de lutherske tanker.

 

Christian 2.

Danmarks Kong Christian 2. ville gerne svække adelens og kirkens magt. Derfor indførte han en række love, der gav byernes borgerskab flere rettigheder på bekostning af adelen, og han indførte nogle reformer af kirken. Adelen og kirken var så utilfredse med Christian 2., at de startede et oprør, og i 1523 måtte Christian flygte til Holland.

 

Frederik 1.

Danmark stod nu uden konge, men Rigsrådet, som adelen og kirken styrede, indsatte nu hertugen af Slesvig-Holsten som konge af Danmark under navnet Frederik 1. Frederik måtte før han blev udnævnt love, at han ville støtte den katolske kirke og ikke støtte nogle af Luthers tilhængere.

Men den katolske kirke kunne ikke forhindre, at de nye lutherske tanker blev meget populære. Desuden undlod Frederik 1. at forbyde Luthers tilhængere at prædike, selvom han havde lovet det, da han blev konge. Hans Tausen var den vigtigste Luther-tilhænger i Danmark, og han rejste rundt og prædikede de nye tanker i hele landet.

 

Den egentlige kamp - Grevens Fejde

Da Frederik 1. døde i 1533, tog rigsrådet magten. De forbød lutherdommen og fængslede mange lutherske præster. Det lutherske borgerskab rejste et oprør mod adelen og deres styre, og under ledelse af den nordtyske greve Christoffer kæmpede de for at få genindsat Christian 2. som konge, da han altid havde støttet borgerskabet.

 

Reformationens indførelse i 1536

I løbet af kort tid havde grev Christoffer erobret Sjælland og Skåne, og adelen var nødt til at søge hjælp hos den slesvig-holstenske grev Christian. Christian var lutheraner, men adelen havde ikke noget valg. De var nødt til at bekæmpe oprøret.

 

I 1536 sejrede Christian og blev udnævnt til Kong Christian 3. Kort efter sin sejr indførte Christian 3. reformationen i Danmark, og den danske kirke blev luthersk.

 

Se nu videoen nedenfor, som på en sjov måde viser forløbet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu skal vi tale om fire ting:

 

Hvorfor tror I, at der er så få, som i dag lever i kloster?

 

Hvorfor tror I, at klostrene blev helt opgivet efter reformationen?

 

Hvorfor tror I, at nogle mennesker i nutidens samfund vælger at bo i kloster?

 

Tjek nedenstående link ud, og snak I grupper om forskellene på den katolske og den protestantiske tro 

Læringsportal - Kristendomskundskab

 

Temasammensat læringsportal til folkeskolens undervisning i kristendomskundskab

© 2015 af Rune Pedersen

bottom of page