7. Samme regler for alle
Kristendommen er ikke den eneste religion, hvor et af budskaberne er næstekærlighed, og hvor vi opfordres til at hjælpe andre, som trænger.
I skal derfor nu lære om de fem største religioners syn på næstekærlighed.
Hinduismen
Hinduismen omtaler ikke næstekærlighed som en egentlig måde at leve med andre mennesker på. Dog nævner guden Krishna i bogen "Bhagavadgita" en række egenskaber, som et menneske bør følge for at opnå en guddommelig tilværelse:
"Frygtløshed, en ren karakter, udholdenhed i erkendelsens yoga, gavmildhed, selvbeherskelse, ofring, studium af hellige skrifter, bodsøvelser, retsindighed, respekt for andre væseners liv, sandfærdighed, blidhed, forsagelse, ro, ærlighed, medlidenhed overfor alle væsener, beskedenhed, fredsommelighed og ydmyghed" (Kap 16, 1-3).
Det er her tydeligt, at vi kan drage paralleller til Bibelens Ti Bud ved flere af hinduernes regler.
Buddhismen
Buddhismen fortæller en historie, som viser denne religions syn på næstekærlighed:
Ligesom en mor ville beskytte hendes eneste barn med risikoen for at miste sit eget liv, lad da også ham kultivere et ubegrænset hjerte til alle levende. Lad hans tanker om ubegrænset kærlig omsorg gennemtrænge hele verden; over, under og tværs over, uden forhindringer, uden had, uden nogen fjendskab. Om han står, går, sidder eller ligger ned, så længe han er vågen, bør han udvikle denne opmærksomhed? (Karaniya-metta Sutta)
Begreberne kærlig omsorg (metta) og medfølelse (karaniya) er det tætteste, man kommer buddhistisk næstekærlighed. Den kærlige omsorg vil give alle levende væsener lykke og omvendt fjerne al had og frygt.
Ifølge buddhismen bør mennesket stræbe efter at fuldkomme den medfølte glæde ved at hjælpe andre.
Jødedommen
Jødedommen er en monoteistisk religion, det vil sige en tro på, at én Gud har skabt alt. Gud har skabt menneskeheden som en enhed. Billedet på dette er fortællingen i 1. Mosebog om Gud, der skabte ét menneskepar, og fra dette menneskepar nedstammer alle mennesker uanset hudfarve, nationalitet eller religion. Dette er netop jødedommens udgangspunkt for forholdet til medmennesket.
I jødedommens helligskrift, Tanakh, som i den kristne tradition er Det Gamle Testamente og første del af Bibelen, optræder begrebet "en næste" flere gange. Næste kan betyde en ven, en nabo, en anden eller den, man er fælles med noget om. Ordet næste indgår i De ti Bud (2. Mosebog kap. 20, ver 16-17), hvor det er forbudt at sige falsk vidnesbyrd mod sin næste eller at ville eje noget, der hører ens næste til. Men det er i 3. Mosebog kapitel 19, at vi finder selve buddet om kærlighed til den næste: "Du skal elske din næste som dig selv."
Kristendommen
I kristendommen understreges det om noget, at ens næste er ethvert menneske. I Jesu forkyndelse, sådan som vi kender den fra Det Nye Testamente, er næstekærligheden noget centralt både i form af bud, i lignelser og i fortællinger.
I Lukasevangeliet kap 10 fortælles der om, hvordan en lærd jøde kommer til Jesus og spørger, hvad han skal gøre for at få et evigt liv - altså hvad betyder mest i denne tilværelse? Jesus svarer ham ved at forklare, at kærlighed til Gud er lig med kærlighed til medmennesket: "Du skal elske Herren din Gud af hele dit hjerte og af hele din sjæl og af hele din styrke og af hele dit sind, og din næste som dig selv."
Islam
De hellige skrifter "Koranen" og "Traditionen om Muhammeds liv" (Hadith) er udgangspunktet for Islams opfattelse af godt og ondt. På baggrund af disse to skrifter har man i Islam formuleret en række etiske normer, som man stadigvæk tolker på for at gøre aktuelle.
I Koranen kapitel 3, 104 står der: Lad der af jer blive ét fællesskab, der kalder til det gode, påbyder det rette og forbyder det forkastelige.
Selve begrebet "næstekærlighed" finder vi ikke i Islam, men mennesket viser sin kærlighed til Gud ved at have kærlighed til alt det skabte og drage omsorg for det. Derved kommer mennesket også til at fortjene frelsen og det evige liv i Paradis.
Hvor vigtig omsorgen for det andet menneske er ses af buddet om almisse (zakat). Ifølge Islam er det Gud, der giver mennesket lykke og velstand. Denne velstand og lykke skal den enkelte give videre af - det skylder man Gud.
Se nu videoen nedenfor. Den fortæller mere om forskellene på Kristendom og Islam.
Læringsportal - Kristendomskundskab
Temasammensat læringsportal til folkeskolens undervisning i kristendomskundskab
