top of page

Dansker i Europa

 

Først EF og siden EU har præget efterkrigstidens Danmark. Efter en folkeafstemning i 1972 blev Danmark medlem af EF fra 1973, men Danmarks deltagelse i europæisk samarbejde havde været drøftet allerede siden begyndelsen af 1950’erne. I 1993 trådte Danmark ind i EU.

Tidligere var Storbritannien Danmarks største handelspartner. Eksempelvis aftog Storbritannien ca. 20 procent af den danske eksport i begyndelsen af 1970'erne, mens tallet i disse år ligger på godt 9 procent. I dag er Tyskland det største marked for danske varer, men EU som helhed aftager mere end 62 % af vores samlede eksport. 

Samtidigt dækker Danmarks samhandelspartnere i EU mere end 70 % den danske import. 

 

Figuren til højre viser Danmarks vareeksport fordelt på regioner.

 

Det er en overordnet dansk prioritet at fremme ansættelse af danskere i EU´s institutioner og dermed sikre kendskab til danske synspunkter i EU samt størst mulig indsigt og indflydelse.

Tanken i EU var oprindeligt baseret på samhandel, men som tiden gik blev dette samarbejde betydeligt udvidet.

Schengen-traktaten, der blev indgået mellem 1985 og 1990 havde til formål at nedlægge europæiske grænseposter og harmonisere grænsekontrollen inden for Schengenområdet. 

Dette betyder i praksis, at personer fra de lande som har tilsluttet sig Schengen-traktaten frit kan rejse imellem andre Schengenmedlemstater uden af medbringe pas.

 

Problemstillinger (grupper): (Tidsforbrug: 30 min)

 

  • Hvilke lande i EU har tilsluttet sig Schengenaftalen?

  • Hvilke lande i EU har ikke tilsluttet sig aftalen?

  • Hvilke udfordringer kan Schengenborgeres fri bevægelighed medføre eksempelvis Danmark?

  • Hvilke muligheder giver Schengensamarbejdet danske statsborgere?

© 2015 Rune Pedersen

bottom of page