Læringsportal - Samfundsfag
Temasammensat læringsportal til folkeskolens undervisning i samfundsfag

Folketinget uddeler opgaver
Det er Folketinget, der bestemmer, hvilke områder kommunerne har ansvaret for. Det er vedtaget ved lov i Folketinget. Kommunerne kan ikke vedtage love, men kan tage beslutninger inden for lovens rammer.
Folkeskolen og kommunen
På skoleområdet kan byrådet blandt andet beslutte, hvor mange skoler der skal være i kommunen, og hvor mange penge skolerne skal have. Kommuner bestemmer dog ikke alt. Folketinget kan f.eks. bestemme, hvor mange dansktimer eleverne skal have. Det er samtidigUndervisningsministeriet, der bestemmer, hvad der skal undervises i. Samtidig er det skolebestyrelserne, der styrer hver skoles økonomi.
Kommunen er en dyr forretning
Det er dyrt for kommunerne at løse de mange opgaver. Kommunerne opkræver derfor kommuneskat. Resten af kommunens udgifter bliver dækket af staten via bloktilskuddet. Kommunerne har mange opgaver, men begrænsede penge til rådighed. Hvert efterår vedtager byrådet detkommunale budget for det kommende år. Her må politikerne ofte tage svære beslutninger. Hvis politikerne gerne vil bruge flere penge på et område, må de ofte spare på et andet. Politikerne kan f.eks. ende i en situation, hvor de skal lukke et bibliotek, hvis de ældre skal have flere besøg af hjemmeplejen.
Regioner
Danmark er inddelt i fem regioner. Regionernes vigtigste opgave er at styre det danske sundhedsvæsen.
Regionsrådene
En region er både et geografisk område og en politisk enhed, der styres af folkevalgte politikere. Regionerne blev oprettet i stedet for de gamle amter med kommunalreformen, der trådte i kraft fra 1. januar 2007. De fem danske regioner styres af regionsrådene. Der er valg tilregionsrådene hvert fjerde år. Der sidder 41 valgte politikere i hvert regionsråd.
Regionernes ansvarsområde
Regionerne har ansvar for tre områder: Sundhedsområdet, det sociale område og den regionale udvikling. Det største og vigtigste område er sundhedsområdet, hvor ansvaret for sygehusene de praktiserende læger ligger. Politikerne i regionsrådet kan træffe beslutninger om, hvor hospitalerne skal ligge, og hvilke behandlinger man kan modtage på de forskellige hospitaler. Behandlingen af psykisk syge er en af regionernes opgaver indenfor det sociale område. Ansvaret for de regionale busruter er en del af opgaverne indenfor den regionale udvikling.
Regionernes økonomi
Folketinget har vedtaget ved lov, hvilke opgaver regionerne skal have ansvaret for. Regionerne kan ikke vedtage love, men kan tage beslutninger inden for lovens rammer. Regionerne kan heller ikke opkræve skatter. De får penge fra staten, der er øremærket de forskellige områder, som regionerne har ansvaret for. De kommuner der ligger i regionen betaler også penge til regionerne til behandling af patienter. Størstedelen af de penge, som regionerne modtager, går til sundhedsområdet.
Regionerne må også prioritere
Regionsrådet har til opgave at prioritere deres ressourcer på den bedste mulige måde. Når regionsrådet vedtager budget for det kommende år, må de ofte tage upopulære beslutninger, fordi der ikke er penge nok til at gøre alle tilfredse. Regionspolitikerne kan blive stillet i en situation, hvor de skal beslutte om en skadestue på et mindre sygehus skal lukkes og i stedet samle mange behandlinger på de største sygehuse.
Regioner i fremtidens Danmark
Der er flere partier, der mener at regionerne helt skal nedlægges. Et argument er, at regionerne ikke har så meget magt længere. Diskussionen om regionernes fremtid begyndte allerede inden, de blev oprettet, og vil fortsætte fremover.
Problemstillinger (grupper): (Tidsforbrug: 2 lektioner)
Kommuner:
Klassen opdeles i fire partigrupperinger, hvor disse diskuterer næste års budget. Skal skoleområdet, anlæg af forretningsområde, kulturinstitutioner eller flygtningecentre prioriteres. Find argumenter for hvert partis holdning og gennemfør en politisk duel
Regioner:
Find frem til argumenterne for og imod nedlæggelsen af regioner, og afgør stridighederne med en politisk duel.
Kommuner og regioner
Kommuner
En kommune er både et geografisk område og en politisk enhed, der styres af folkevalgte politikere. I dag har Danmark 98 kommuner, og disse har ansvaret for bl.a børnepasning, folkeskoler og ældrepleje i den enkelte kommune.
Kommunalbestyrelsen
Alle kommuner styres af kommunalbestyrelsen – også kaldet byrådet. Der er valg til byrådet hvert fjerde år. Alle borgere over 18 år, der bor fast i kommunen, kan stemme til byrådsvalget. Der sidder mellem 9 og 31 folkevalgte politikere i hvert byråd. Dog sidder der i Københanvs kommune 55 lokalpolitkere i byrådet. Det er borgmesteren, som står i spidsen for byrådet. Antallet af medlemmer af byrådet afhænger af, hvor mange der bor i kommunen.
Kommunernes opgaver
Kommunerne har ansvar for mange store opgaver. På velfærdsområdet er det bl.a. børnepasning, folkeskolen, ældrepleje, aktivering af de arbejdsløse og integrationsindsatsen. Kommunerne har også ansvar for at håndtere affaldet i kommunen og skal sørge for, at kloaksystemet fungerer. Kommunen sikrer også, at borgerne har adgang til el, vand og varme. Byrådet beslutter også små ting, der kan påvirke vores dagligdag. De beslutter f.eks., hvor tit de lokale busser skal køre, og hvad kommunevejene skal hedde.