Læringsportal - Samfundsfag
Temasammensat læringsportal til folkeskolens undervisning i samfundsfag

Nationalbanken
Nationalbanken blev oprettet i 1918, og er i dag en selvejende institution. Det betyder, at banken ikke ejes af andre end institutionen selv. Meget væsentligt er det også, at eventuelle overskud i banken ikke udbetales, men derimod anvendes til fastsatte formål. Regering og Folketing har dog én væsentlig indflydelse på Nationalbanken. Nationalbankens direktør og bankens repræsentantskab bliver alle udpeget af Regering og Folketing.
Nationalbankens opgaver:
-
at skabe tillid til den danske krone
-
at være statens bank
-
at være bankernes bank
-
at fremstille sedler og mønter
-
at have ansvar for landets beholdning af valuta
Økonomi
Økonomi betyder husførelse. Nationaløkonomi beskriver et lands økonomi og erhvervsforhold. Kapitlet her skal hjælpe med at forklare de økonomiske sammenhænge.
Mange opfatter økonomi som et spørgsmål om penge, men faktum er, at penge kun er økonomiens overflade. Bag penge ligger ydelser og varer.
Samfundets rigdom ligger i produktionsapperatet, og i dette begreb finder vi for eksempel veje, elforsyning og den samlede produktion. Men produktionen er ikke kun produkter. Tjenesteydelser, som for eksempel rådgivning, indgår også i landets samlede produktion.
Penge er derimod i dag kun en måle- og bytteenhed. Tidligere, indtil 1931, var det omvendt muligt at indløse værdien af sine penge til guld. Det var Nationalbanken, som varetog disse byttehandler.