Læringsportal - Samfundsfag
Temasammensat læringsportal til folkeskolens undervisning i samfundsfag

Samfundsøkonomien bliver påvirket af mange faktorer. Verdensøkonomien spiller her en afgørende rolle, og går det for eksempel dårligt for USAs økonomi, påvirkes den danske økonomi også negativt.
Danmarks medlemsskab af EU har ligeledes stor betydning, og her har Danmark bland andet indgået en aftale om, at kronekursen skal følge kursen på Euroen.
Staten kan dog på egen hånd påvirke samfundsøkonomien. Staten kan for eksempel hæve/sænke skatter eller gribe ind i løn og prisudvikling. Begge disse indgreb falder ind under udtrykket at føre indkomstpolitik.
Ministeriernes opgave
At styre samfundsøkonomien er en meget stor opgave for regeringen. Derfor kan denne hente hjælp i de forskellige ministerier. Oftens indhenter regeringen svar på en række samfundsøkonomiske spørgsmål i ministerierne, men regeringen igangsætter også undersøgelser i ministerierne, som derefter sammenfatter resultater til regeringen. De mange embedsmænd i for eksempel Økonomi og Indenrigsministeriet orienterer i denne sammenhæng regeringen om deres overvejelser og resultater, ligesom embedsmandsapparstet rådgiver ministeriet i forbindelse med at forberede ny lovgivning.
Vismændene
Det er dog ikke kun i ministerierne at regeringen kan få gode råd om landets økonomiske udvikling. De Økonomiske Råd (Det Økonomiske Råd og Det Miljøøkonomiske Råd) giver to gange om året sit bud på, hvad regeringen bør gøre.
De to råd ledes af et fælles formandskab, der i daglig tale ofte kaldes "de økonomiske vismænd". Formandskabet for de to råd består af fire uafhængige nationaløkonomer, typisk universitetsprofessorer. I praksis er det formandskabet, der med rapporterne, som udarbejdes til de to råd, tegner institutionen.
De to råd består udover formandskabet af repræsentanter for en række arbejdsgiver- og lønmodtagerorganisationer, Nationalbanken, interesseorganisationer, regeringen samt uafhængige fagøkonomer. Der er ca. 25 medlemmer af hvert af de to råd. Det er Økonomi- og Indenrigsministeren, der udnævner medlemmerne af de to råd.
Traditionelt mødes Det Økonomiske Råd to gange om året, mens Det Miljøøkonomiske Råd holder ét årligt møde. For begge råd gælder det, at formandskabet til mødet fremlægger et udkast til en rapport, et såkaldt diskussionsoplæg. Diskussionsoplægget indeholder formandskabets analyser og vurderinger af forskellige økonomiske problemstillinger.
Staten og økonomi
En virksomhed får sine indtægter, når den sælger sine varer eller tjenesteydelser. Med staten er det noget anderledes, idet den får sine indtægter fra skatter og afgifter.
Der findes flere slags skatter, men statens største indtægt stammer fra personlige indkomstskatter. Indkomstskatten er beregnet af en borgers indkomst. Jo flere penge borgeren tjener, jo højere en procentsats betales der i skat. Dette kaldes et progressivt skattesystem.
Ligesom med skatterne, findes der flere forskellige typer afgifter, men den største afgift er moms. Momsen er en afgift, som bliver pålagt prisen af en vare, og afgiften udgør 25 % på nuværende tidspunkt.
Samlet set kan vi derfor regne ud, at det er meget store beløb, som regeringen og folketinget råder over.
Styring af samfundsøkonomien